O nu! Unde este JavaScript? Browser-ul dvs. nu are sau nu accepta JavaScript. Va rugam activati JavaScript in browser-ul dvs. ,
sau actualizati cu un browser care accepta JavaScript
Ciupercile

Produse ale pădurii nelemnoase – CIUPERCILE
Deosebirea ciupercilor comestibile de cele otrăvitoare?
IDENTIFICAREA CIUPERCILOR CERE PROFESIONALISM!
Ciupericle fac parte din regnul FUNGI, unul din cele cinci în care este împărțită lumea vie.
Sunt alcătuite din pălarie și picior. Se regăsesc și în formă de măciucă, potcoavă, ficat, cât și în forma pavilonului urechii. Ciupercile arată diferit de la o vârstă la alta.

Fig.1 Pălăria șarpelui în diferite stadii de creștere

Fig. 2 Morfologia corpului de fructificaţie la ciupercile cu pălărie şi picior

Întâlnim 1540 de specii de ciuperci din care 361 de specii sunt comestibile, doar 43 de specii sunt comercializate.

Crietrii de identificare a ciupercilor comestibile față de cele otrăvitoare:
1. False crietrii din folclor:
Modificarea culorii unor materiale în contact cu ciupercile. “Proba cu degetul”, argintul, usturoul, ceapa;
Ciupercile atacate/consummate de insect, melci, mamifere ar fi comestibile.
2. Criterii cu relevanță scăzută:
Modificarea culorii cărnii ciupercilor la atingere, tăiere, rupere;
Mirosul și gustul ciupercii.
3. Crietrii subiective:
Ciupercile otrăvitoare sunt mai elegante.

Fig. 3 Muscărițe sau buretele pestriț - ciupercă otrăvitoare

4. Criterii obiective:
Ciupercile otrăvitoare nu cresc în general pe lemn;
Multe ciuperci otravitoare au volvă, adică au săculeț la bază.

Știai că?
Ciupercile sunt denumite și carne vegetală, datorită conținutului ridicat de proteine, grăsimi și vitamine. Acestea au valoare medicinală.
Ciupercile medicinale cresc pe lemn!

Mai jos îți prezentă o serie de imagini cu ciupercile întâlnite în pădurile noastre:
1. Ghebe

2. Iuțar

3. Hribul

4. Champignon-ul de pădure

5. Păstravul fagului

6. Roșcovul

Totodată îți prezentăm mult râvnitele trufe care se regăsesc îngropate în sol, au carne densă și extraordinar de aromată. Aroma permite dozarea trufelor în
cantități mici în meniuri. Aroma puternică a cărnii este motivul pentru care aceste ciuperci sunt
localizate cu ajutorul câinilor special antrenați și porcilor tineri. Trufele sunt micoriziene (asociații între miceliul unor ciuperci şi rădăcinile unor plante superioare) prin excelență,
partenerii lor fiind: cvercineele, fagul, carpenul, teii, arțarul, pinul negru și alunul.
7. Trufa de vara

8. Trufa de iarna

9. Trufa alba